600 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!
Mimaride İzdüşüm Çizim Yöntemleri - H. Çetin Türkçü- | Yeni ve İkinci

Mimaride İzdüşüm Çizim Yöntemleri

ISBN / BARKOD : 4236621442600
Üretici : Birsen Sahaf
Yazar : H. Çetin Türkçü
Sayfa Sayısı : 179
Konu Akademik
Son zamanlardaki satış : 1
ÖNSÖZ Özellikle yurtdışında çalıştığım dönemlerde vermiş olduğum bu konuya ilişkin ders notlarımı İngilizce olarak basıma hazır bir kitap haline getirmiştim» ancak kitabın Türkiyede basımı söz konusu olduğunda Yazının devamı...
STOKTA YOK
Kitapsahaf Fiyatı : 11,00

Ürün Özellikleri

Stok Kodu

4236621442600

Boyut

13.50x20.00

Sayfa Sayısı

179

Basım Yeri

İstanbul

Basım Tarihi

2011-12

Kapak Türü

Ciltsiz

Kağıt Türü

1. Hamur

Dili

Türkçe

ÖNSÖZ
Özellikle yurtdışında çalıştığım dönemlerde vermiş olduğum bu konuya ilişkin ders notlarımı İngilizce olarak basıma hazır bir kitap haline getirmiştim» ancak kitabın Türkiyede basımı söz konusu olduğunda Türkçeleştirme gereği doğdu. 13u süreç içinde konuları, bir tasarım stüdyosunda anlatılanların ötesine götürme, örnekleri çeşitlendirme olanağım da oldu. Terimleri kullanırken İngilizcede yaygın olan terimlerin Türkçe kitaplarda olan karşılıklarına uymaya çalışır-ken bazı yeni terimler de önerdim. İngilizce eğitim yapan kurumlanınız için kullandığım Türkçe terimlerin bazılarının İngilizce karşılıkları, her kelimenin geçtiği bölüme ilişkin olarak ekte ayrıca verilmiştir.
İzdüşüm çizim yöntemleri hala mimarların, tasarımcıların ve mühendislerin tasarladıklarını diğer kişilere aktarmak için yararlandıkları yollardan biridir. Bu kitabın amacı mimarlık, tasarım ve bazı mühendislik bölümleri öğrencilerine izdüşüm çizim yöntemlerini açıklamak ve onlara yardımcı olmaktır. Hedef kitle büyük bir çoğunlukla mimarlık ve tasarım bölümleri öğrencileridir. 13u grubun kaçınılmaz olarak yararlandığı çizim yöntemleri olan, çok görünüşlü çizimler (plan, kesit, görünüş, v.b), paralel ve çizgisel\konik perspektiflerin genel ilkeleri kitapta açıklanmaktadır.
13u genel anlamında bir teknik çizim el kitabı veya bir sunum kitabı olmayı hedeflememektedir. 3u alanda, benzer konuların daha genişini serbest el çizimlerle, profesyonel çizimlerden seçmelerle, renkli ve gölgeli resimlerle, daha bir artistik yaklaşımla örnekleyen\ destekleyen ve çok değerli\yetenekli yazarlar tarafından hazırlanmış, Türkçe ve yabancı dilde yayımlanmış çok güzel kitaplar piyasada bulunmaktadır.
Bir defa çok genel açıklamalara girmedim. Çizim aletlerinin adlan ve kullanımları, geometrik bölünmeler, ağaç, araba, mobilya, insan figürleri çizimleri vb. gibi bir çok kitapta verilmiş olan bilgileri kitaba katmadım. Konuyu daha yalın ve teknik açıdan ele almayı, verdiğim örnekleri profesyonel çizimlerden seçmeyip (bir kaç istisna dışında) 4 saatlik bir uygulama dersi kapsamında yürütülecek veya öğrencilere ödev olarak verilebilecek nitelikte tutmayı hedefledim ve çizimlerin hepsini AutoCAD ile kendim hazırladım. Kitapta yer alan birçok örnek de bu bakımdan öğrencilere ödev olarak verilmiş ve gerçekten bu sürede bitirilebildikleri gözlemlenmiştir.
Diğer taraftan matematik ve geometriye olan ilgim yönünden bazı yazarlara göre daha sayısal\analitik, sistematik, hatta bir çizim yöntemleri kitabından beklenmeyecek kadar bilimsel olmayı arzula¬dım. Konuları açıklarken sadece NASIL olduklarını açıklamakla yetinmeyip NEDEN öyle olabildiğini, çoğu kez geometri kuralları içinde açıklamaya da özen gösterdim. Örneğin aksonometrik perspektif bölümünde bazı kitaplarda rastladığımız ve üç asal eksen üzerindeki boyut değişimlerini sadece bir kaç orana indirgeyen yaklaşımdan kaçınarak aksonometrik izdüşümün nasıl olduğunu gösterip, her bir eksenin boyut kısalmasını kesin olarak belirleyen eşitlikleri çıkarıp belli açılara bağlı olarak hesaplayarak 0° - 900 arasında tablolaştırdım ve bunların pratik kullanıma uygunlarının önemli bölümlerini küçük şekillerde gösterdim. Bu tabloların ve şekillerin, çizim yapılmadan önce incelenerek, yaratılmak istenen etkiye göre farklı izdüşüm ve döndürme açılarının öğrenciler tarafından seçilebilmesinin sağlandığını, bu şekillerin üzerinden alınacak uyarlanmış küçülme oranlarıyla gerçeğe en yakın aksonometrik izdüşümlerin çizilebileceğini düşünüyorum.

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.


Yorum yaz
Kapat