600 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!
Artam Global Art - Design Dergisi Sayı: 55 - Kolektif | Yeni ve İkinci

Artam Global Art - Design Dergisi Sayı: 55

ISBN / BARKOD : 3990000046885
Üretici : Artam Dergisi
Yazar : Kolektif
Sayfa Sayısı : 162
Konu Periyodik Yayınlar / Diğer
Son zamanlardaki satış : 1
Sanat dünyamız son yılların en hareketli sonbaharını yaşıyor. ARTER ve OMM müzelerinin açılması, İstanbul Bienali, Contemporary Istanbul fuarı, sıra dışı sergiler ve rekorların kırıldığı müzayedeler ile Türk sanat piyasası Yazının devamı...
STOKTA YOK
Kitapsahaf Fiyatı : 20,00

Ürün Özellikleri

Stok Kodu

3990000046885

Boyut

19.50x26.50

Sayfa Sayısı

162

Basım Tarihi

2019-10

Kapak Türü

Ciltsiz

Kağıt Türü

1. Hamur

Dili

Türkçe

Sanat dünyamız son yılların en hareketli sonbaharını yaşıyor. ARTER ve OMM müzelerinin açılması, İstanbul Bienali, Contemporary Istanbul fuarı, sıra dışı sergiler ve rekorların kırıldığı müzayedeler ile Türk sanat piyasası hareketli bir döneme adım attı. Bu süreçte Arkas Sanat Merkezi'nde açılan “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi ziyaretçi akınına uğradı. Batı ülkelerinde görmeye alıştığımız, müze kapılarında oluşan kuyrukları Eskişehir OMM müzesinde, “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisinde ve Ömer Koç koleksiyonunun sergilendiği Abdülmecid Efendi Köşkü'nde görmek mutluluk verici gelişmelerdi. Böyle bir süreçte Osman Hamdi Bey'in Kuran Okuyan Kız tablosu Londra Bonham's müzayede şirketinde yaklaşık 50 milyon TL (6,3 Milyon Sterlin) gibi rekor fiyata satılarak yeni Türk resim sanatı rekorunu kırdı. Bu da Türk resim sanatının dünyaya yansıması açısından gurur verici bir gelişme oldu. Bu satıştan bir hafta sonra Sotheby's müzayede evinde sanatçının diğer bir eseri, Yeşil Cami'de Kur'an Dersi yaklaşık 35 milyon liraya satıldı. Son olarak da İstanbul Hanımefendisi tablosu Dorotheum müzayede evinde yaklaşık 12 milyon liraya satılan Osman Hamdi Bey'in üç tablosu, iki hafta içinde toplamda yaklaşık 97 milyon liraya el değiştirerek uluslararası piyasalarda büyük ses getirdi.

Sanat gündeminin bu yoğun temposunda sizlerle buluşturduğumuz dergimizin Kasım-Aralık sayısında da Türkiye'den ve dünyadan önemli konulara değiniyoruz. Altı sene süren bir renovasyon sürecinden sonra tekrar ziyarete açılan Stockholm'deki Nationalmuseum'u, müzenin kıdemli küratörü Helena Kaberg ile konuşuyoruz. Hemen ardından yine Stockholm'den bir başka önemli sanat kurumunu, Moderna Museet'i, Yahşi Baraz imzasıyla sayfalarımıza taşıyoruz. Yazarlarımızdan Fırat Arapoğlu, bu sayımızda, Bauhaus'un kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle tüm dünyada gerçekleştirilen etkinlikler arasında en önemlilerden biri olan “Original Bauhaus: The Centenary Exhibition” sergisini yerinde izleyerek deneyimlerini aktarıyor. Türkiye'nin en önemli koleksiyonerlerinden Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ile İzmir'de devam etmekte olan “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi sebebiyle Arkas koleksiyonundan, Arkas Sanat Merkezi'ne uzanan sanat dolu bir sohbet için buluşuyoruz. Prof. Dr. Kıymet Giray ise OMM ve Arter'in açılışlarının ardından; Türkiye'de 2000 yılından bu yana art arda açılan modern sanat müzelerini, 20. yüzyılın ortalarında yeni bir anlam kazanarak gelişen modern müze kavramı üzerinden değerlendiriyor. Çağdaş Türk resminde düşsel figürleriyle ve renkli paletiyle öne çıkan ressam Mehmet Uygun ise atölyesinin kapılarını açarak hayranlık uyandıran tekniğini, resim sanatına olan aşkı ve sanatçı kavramına dair düşüncelerini paylaşıyor. Bozlu Art Project kurucusu ve Bozlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Şükrü Bozluolçay da sanat, koleksiyonerlik, müzecilik, yayıncılık üzerine değerli bilgiler paylaşıyor. Sanatın sınır tanımayan ve dinamik dönüşümünün ifadesi olarak Mehmet Ömür'ün kaleminden koku ve sanat ilişkisini okuyoruz. Hemen ardından sanat eserlerinin kültürel değerleri yanında birer yatırım aracına dönüşmesinde etkili hale gelen dünyaca ünlü müzayede evlerine yakından bakıyoruz. Sanatın bu etkisini sadece bir restoran olmanın ötesinde, içinde bulundukları sanat kurumlarının kimliğinden, mimarisinden ve koleksiyonlarından ilham alarak menülerini ve gastronomi anlayışlarını şekillendiren mekânları incelerken de gözlemliyoruz.

Orta ve Doğu Avrupa'nın avantgart eserlerini toplayan Hırvat koleksiyoner Marinko Sudac'ın benzersiz koleksiyonunu, Virtual Museum of Avant-Garde isimli online platformunu ve yakın gelecekte hayata geçirmeyi hedeflediği müzesini kendisinden dinliyoruz. İtalya'nın dünyaca kabul görmüş tasarım merkezi Milano'da faaliyete geçirdiği stüdyo ile hem mimari hem de ürün tasarımına bambaşka ufuklar açan Patricia Urquiola'nın ise etrafını saran her şeyden ilham alan, her şeyi tasarım amaçlı yorumlayan tarzına şahit oluyoruz.

Son dönemde adından söz ettiren Fırat Neziroğlu, Furkan Akhan, Alpin Arda Bağcık ve Hande Şekerciler ile sanatın nabzını tutarken güncel sergiler, dünyadan ve Türkiye'den önemli sanat haberleriyle yılın son sayısını yine sanatla dopdolu olarak sizlere sunuyoruz.

Artam Global Art&Design olarak dünyada Türk sanatına giderek artan ilgiyi bir fırsat olarak görüyoruz. Özel girişimlerle hayata geçirilen global ölçekteki müze ve sanat kurumlarının art arda açılmasının ise dünya sanat sahnesinde daha da güçlü bir Türk sanatından söz edebileceğimiz günlerin habercisi olduğuna inanıyoruz. 2019 yılının bu son sayısında tüm sanatseverlere sağlık, sevgi, barış, güven, huzur ve sanat dolu mutlu günler diliyoruz.

Olgaç Artam

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.


Yorum yaz
Kapat