600 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!
Kürtler Kemalizm ve TKP - Ömer Ağın | Yeni ve İkinci El Ucuz Kitabın A

Kürtler Kemalizm ve TKP

ISBN / BARKOD : 4236621461854
Üretici : Versus Kitap Sahaf
Yazar : Ömer Ağın
Sayfa Sayısı : 324
Konu Politika Siyaset / Azınlıklar, Etnik Sorunlar
Politika Siyaset / Kurumlar, Örgütler
Politika Siyaset / Politik Akımlar - Hareketler
Politika Siyaset / Sol Hareketler
Politika Siyaset / Türkiye Siyaseti ve Politikası
Tarih / Türkiye ve Cumhuriyet Tarihi
Tarih / Yakın Tarih
Tarih bilinci, yaşlanınca "mangal başında" torunlarımıza "Xebroşk" (masal) anlatarak övünmek olmadığı gibi, üstünden geçildikten sonra yıkılan, yakılan köprü de değildir. Dünümüzü bugüne bağlayan yoldur, deneyimdir, pusuladır. Yazının devamı...
STOKTA YOK
Kitapsahaf Fiyatı : 16,00

Ürün Özellikleri

Stok Kodu

4236621461854

Boyut

13.50x20.00

Sayfa Sayısı

324

Basım Yeri

İstanbul

Kapak Türü

Ciltsiz

Kağıt Türü

2. Hamur

Dili

Türkçe

Tarih bilinci, yaşlanınca "mangal başında" torunlarımıza "Xebroşk" (masal) anlatarak övünmek olmadığı gibi, üstünden geçildikten sonra yıkılan, yakılan köprü de değildir. Dünümüzü bugüne bağlayan yoldur, deneyimdir, pusuladır.
1920de Mustafa Subhi ve arkadaşları tarafından Bakûde kurulan TKP hakkında bugüne değin çok şey konuşuldu, çok şey yazıldı. TKP, yıllardır hem basının, hem de bilimsel araştırma yapan sosyal-bilimcilerin ilgi odağı oldu. Gerek kuruluş süreci, gerekse sonraki tarihi hep merak edildi. TKP tarihi bugüne kadar her yönüyle öğrenilmiş değil. Bu bilinememezlik farklı nedenlerden kaynaklanıyor. Her şeyden önce; Cumhuriyet tarihi boyunca Komünist düşüncelerin yasaklı olması ve komünistlere uygulanan acımasız baskılar geliyor. Ağır gizlilik koşulları, belge saklamayı ve arşiv oluşturmayı zorlaştırdı. Daha başka nesnel olanaksızlıklar da, TKP tarihinin yeterince öğrenilmesini zorlaştırdı. Bu nedenlerden dolayı TKP yasal çalışma olanağını bulamamış ve halkımıza kendini yeterince tanıtamamıştır. Uygulanan baskılar kimi zaman TKPnin dağılmasını doğurmuş ve tarihi kopukluklar yaratmıştır.Ancak TKP tarihinin bilinmemesini salt bu nedenlere bağlamak da yanlış. TKPnin politikası ve kimi yöneticilerin kişisel hesaplarından ötürü, bilgi kaynakları köreltildi. TKP tarihi, sadece halkımız, komünist militanlar değil, MKsi dahil olmak üzere, değişik düzeylerde yöneticilik yapan kişiler tarafından da yeterince öğrenilememiştir. Örneğin: TKP MK Dış Bürosunun 1962de yaptığı Konferansın içeriği ve bu konferansta Kürt sorunuyla ilgili yapılan tartışmalar ve ortaya çıkan farklı düşüncelerin varlığı, ancak TÜSTAVın "TKP Dış Bürosu 1962 Konferansı" notlarının yayınlanmasıyla öğrenildi. TBKP ve TKP MK üyeliği, 1981 ve 1982 de "TKP Türkiye Komitesi", "TKP Yöre Komitesi Sekreteri" görevini yapmış birisi olarak bunu söylüyorum.
Amacım TKP tarihini anlatmak değil. Bunun zor bir iş olduğunu da biliyorum. Olanaklar ölçüsünde TKPnin Kürt politikasını ve Kemalizmle ortak yanlarını ve nedenlerini açıklamaya çalışacağım. Başka değişle "TKPnin Kürt tarihinin" sayfalarını karıştırmaya çalışacağım.
Evet, biz geçmişimizi değerlendiriyoruz. İçinde yer aldığımız Partinin, Kürt Politikasını ve başka politikalarını sorguluyoruz. Bu konuda acımasız davranmış olabiliriz. İnsanları, toplumları anlamak gerekir. Ümit bağlanan değerlerin, ilgisiz ve yetersiz kalmasının insanlarda yarattığı psikolojik durumları kavramak gerekir.
Verdiğim bilgiler, sanırım amaca hizmet eder. Çalışmalarımızın karanlıkta kalan, bilinmeyen ve merak edilen kimi yanlarını aydınlatır.

Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.


Yorum yaz
Kapat